Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-06@05:50:12 GMT

کشف علمی یک ضرب المثل قدیمی درباره مغز انسان!

تاریخ انتشار: ۳ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۴۲۸۶۲

کشف علمی یک ضرب المثل قدیمی درباره مغز انسان!

ما اغلب ماهیچه‌ها را به‌عنوان پدیده‌هایی کاملاً جدا از ذهن و عقل فرد تصور کرده‌ایم. حتی شاید در برخی فرهنگ‌ها یا مثل‌ها، قدرت ماهیچه‌ها و توان فیزیکی فرد به‌نوعی در تضاد یا در قیاس با قدرت ذهن فرد قرار گیرد و اینگونه تعبیر شود که توانایی ذهنی و توانایی ماهیچه‌ها نمی‌توانند هم‌زمان در حد ایدئالی باشند و یکی ناگزیر جای دیگری را می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما حقیقت این است که مغز و ماهیچه‌های ما به‌طور مداوم در حال ارتباط با یکدیگر هستند و سیگنال‌های الکتروشیمیایی را با یکدیگر ردوبدل می‌کنند. می‌توان گفت سلامت مغز ما در طول عمر ما به‌نحوی کاملاً ملموس به حرکت عضلات بستگی دارد.

ماهیچه‌های اسکلتی به نوعی از ماهیچه‌های بدن گفته می‌شود که به فرد امکان جابه‌جایی به اطراف را می‌دهد. این ماهیچه‌ها از بزرگ‌ترین اعضای بدن انسان به‌ شمار می‌روند. ماهیچه‌های اسکلتی همچنین به‌عنوان یک بافت غدد درون‌ریز نیز در نظر گرفته می‌شوند و مولکول‌های سیگنالی را آزاد می‌کنند. مولکول‌های آزادشده به سایر قسمت‌های بدن فرد می‌روند و دستورهای لازم برای انجام برخی کارها را به آن‌ها منتقل می‌کنند. مولکول‌های پروتئینی که پیام‌ها را از ماهیچه اسکلتی به بافت‌های دیگر، از جمله مغز منتقل می‌کنند، میوکین نامیده می‌شوند.

میوکین‌ها هنگام انقباض عضلات فرد و ایجاد سلول‌های جدید یا در حین انجام شدن سایر فعالیت‌های متابولیک در جریان خون آزاد می‌شوند. آن‌ها پس از رسیدن به مغز، پاسخ‌های فیزیولوژیکی و متابولیک را نیز در آنجا تنظیم می‌کنند. درنتیجه، میوکین‌ها توانایی تأثیرگذاری بر شناخت، خلق‌وخو و رفتار عاطفی را دارند. ورزش عمدتا چیزی را تحریک می‌کند که دانشمندان از آن با عنوان «گفتگوی متقابل» عضله-مغز اسم می‌برند. پیام‌رسان‌های میوکین به تعیین پاسخ های مفید خاص در مغز کمک می‌کنند.

این پاسخ‌ها می‌تواند شامل تشکیل نورون‌های جدید و افزایش انعطاف‌پذیری سیناپسی باشند. گفتنی است که هر دوی موارد فوق باعث تقویت یادگیری و حافظه می‌شوند. می‌توان نتیجه گرفت که عضلات قوی برای عملکرد سالم مغز ضروری هستند.

در ماهیچه‌ی جوان، مقادیر کمی از ورزش باعث ایجاد فرایندهای مولکولی محرک برای رشد عضلات می‌شود. فیبرهای عضلانی با کشش و فشار آسیب می‌بینند و در ادامه ازطریق ترکیب شدن با یکدیگر و افزایش اندازه و جرم، خودشان را ترمیم می‌کنند. ماهیچه‌ها پس از هر سری از شکستگی‌های کوچک، قوی‌تر می‌شوند و امکان بازسازی، جوان‌سازی و رشد مجدد خودشان را فراهم می‌کنند. با افزایش سن، سیگنال‌های ارسال‌شده توسط فعالیت‌های ورزشی بسیار ضعیف‌تر می‌شود. اگرچه به دست آوردن و حفظ توده‌ی عضلانی برای افراد مسن دشوارتر است؛ اما هنوز هم می‌توان این کار را انجام داد و حفظ آن برای حمایت از مغز بسیار مهم است.

حتی مقادیر متوسطی از ورزش می‌تواند متابولیسم را در ناحیه‌هایی از مغز که پیرامون یادگیری و عملکرد حافظه در افراد مسن‌تر مهم هستند، افزایش دهد. از سوی دیگر مشخص شده که خود مغز نیز به روش‌های فیزیکی قابل توجهی به فعالیت‌های ورزشی پاسخ می‌دهد. هیپوکامپ، ساختار مغزی که نقش عمده‌ای در یادگیری و حافظه دارد، در اواخر دوران بزرگسالی کوچک‌تر می‌شود. این امر می‌تواند منجر به افزایش خطر زوال عقل شود. نشان داده شده است که تمرینات ورزشی باعث افزایش اندازه هیپوکامپ حتی در مقاطع اواخر زندگی شده و بدین ترتیب اثرات کاهش اندازه بر اثر پیری را خنثی کرده و منجر به بهبود حافظه فضایی می‌شود.

علاوه‌براین برپایه‌ی شواهد قابل‌ توجه موجود، میوکین‌های خاصی دارای خواص محافظتی عصبی متمایز از حیث جنسیت هستند. به‌عنوان مثال، میوکین آیریزین تحت تأثیر سطوح استروژن است و زنان یائسه برای ابتلا به بیماری‌های عصبی مستعدتر هستند. همین امر نشان می‌دهد که شاید آیریزین نقش مهمی در محافظت از نورون‌ها دربرابر کاهش‌های ناشی از افزایش سن داشته باشد.

مطالعات نشان داده که حتی در افراد مبتلا به بیماری یا آسیب‌های مغزی موجود، افزایش فعالیت بدنی و مهارت‌های حرکتی با عملکرد شناختی بهتر در آن‌ها همبستگی دارد. افراد مبتلا به سارکوپنی یا آتروفی عضلانی مرتبط با سن، به‌مقدار بیشتری درمعرض زوال شناختی قرار دارند. شواهد روزافزونی نشان می‌دهد که از دست دادن توده‌ی عضلانی و عملکرد ماهیچه‌های اسکلتی، مغز را دربرابر اختلال عملکردی و بیماری آسیب پذیرتر می‌کند. از طرفی ورزش به بهبود حافظه، سرعت پردازش و عملکرد اجرایی به‌ویژه در افراد مسن می‌انجامد. گفتنی است که ورزش این توانایی‌های شناختی را در کودکان نیز تقویت می‌کند.

در نهایت می‌توان چنین تعبیر کرد که یک زبان مولکولی قوی و استوار بین عضلات و مغز فرد وجود دارد. ورزش به ما کمک می‌کند که حتی در سنین بالاتر نیز به آن زبان مسلط باشیم.

227

کد خبر 1665935

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: مغز انسان مغز ورزش روزانه ماهیچه ها ی عضلانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۴۲۸۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این ۴ عادت به تدریج جان شما را می‌گیرد

آفتاب‌‌نیوز :

در این مطلب، فهرستی از چهار عادت روزانه را می‌خوانید که اگر جلوی آن‌ها را نگیرید، کشنده خواهند بود.

خوب‌نخوابیدن

کیفیت بد خواب و محرومیت مزمن از خواب می‌تواند به شکل فاجعه‌باری روی سلامت فیزیکی و عصبی ما اثر بگذارد. مطالعات متعدد نشان داده است که افراد میانسالی که هر شب شش ساعت یا کمتر می‌خوابند ۳۰ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به آلزایمر هستند. دانشمندان نیز خواب ناکافی را با فهرستی اجمالی از بیماری‌ها نظیر فشار خون بالا، بیماری قلبی، افسردگی و اضطراب مرتبط دانسته‌اند. اگر زندگی طولانی توام با سلامتی اولویت شماست، از یک شب خواب خوب و کافی غافل نشوید!

ورزش‌نکردن

چشم‌پوشیدن از مزایای تمرینات قلبی - عروقی و قدرتی آسان نیست. با وجود این میلیون‌ها انسان در سراسر جهان سبک زندگی بی‌تحرک‌شان را تغییر نمی‌دهند، سبکی که به آهستگی جان آن‌ها را خواهد گرفت. ورزش نکردن احتمال دچار شدن به بیماری‌های قلبی، چاقی و دیابت نوع دو را افزایش می‌دهد.

فعالیت‌های قلبی - عروقی مانند دوچرخه‌سواری، آهسته دویدن و شنا تاثیر زیادی در پیشگیری از چنین بیماری‌هایی دارد. ورزش‌های استقامتی مانند وزنه‌برداری هم مزایای خاص خودشان را دارند. طبق مطالعات جدید، یک ساعت ورزش استقامتی در هفته ۱۵ درصد خطر مرگ و میر را کاهش می‌دهد و علاوه بر این، به کاهش خطر آسیب‌های حدی به ویژه در سنین بالاتر کمک می‌کند. ورزش بنیاد زندگی سالم و عاری ماندن از آسیب در سنین بالاتر است، پس تحرک را حتماً در برنامه‌ی زندگی‌تان بگنجانید!

محافظت‌نکردن از پوست در برابر نور خورشید

لذت بردن از کمی نور خورشید در فصول گرم‌تر سال هیچ ایرادی ندارد. نور خورشید برای تنظیم عملکرد‌های متعدد بدن از جمله ریتم شبانه‌روزی، سطوح انرژی و جذب ویتامین دی بسیار مهم است. با وجود این، افراط در هر کاری بد است و در خصوص قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید، عواقب می‌تواند کشنده باشد.

یکی از رایج‌ترین دلایل سرطان سلول سنگفرشی و ملانوما قرارگیریِ بیش از حد در معرض اشعه‌ی UV آفتاب است. در کانادا به تنهایی، هر ساله حدود ۸۰ هزار نفر به سرطان پوست مبتلا می‌شوند و ۸۰ تا ۹۰ درصد این موارد سرطانی با اشعه‌ی UV ارتباط دارند.

راه‌حل این مشکل ساده است: کرم ضد آفتاب. استفاده منظم از ضد آفتاب به طور قابل ملاحظه‌ای نرخ سرطان را کاهش می‌دهد. یک کرم ضد آفتابِ طیف گسترده (محافظ در برابر پرتو UVA و UVB) با SPF حداقل ۳۰ پوست شما را سالم، جوان و عاری از سرطان نگه می‌دارد.

سیگار الکترونیکی (یا ویپ)

آخرین گزینه از فهرست عادات مخرب شاید واضح به نظر برسد، اما نرخ مصرف سالانه آن رو به افزایش است. سال ۲۰۱۱، شمار جهانی مصرف‌کنندگان ویپ از هفت میلیون به ۴۱ میلیون در سال ۲۰۱۸ افزایش یافت. اگرچه ویپ به اندازه سیگار خطرناک نیست، افزایش خطر ابتلا به بیماری مزمن ریوی و آسم در بین مصرف‌کنندگان مکرر ویپ گزارش شده است.

صنعت ویپ در قیاس با صنعت سنتی تنباکو تحت نظارت نیست. در نتیجه در فرآیند تولید آن ممکن است از مواد شیمیایی با خطرات ناشناخته استفاده شود. در آخر مصرف ویپ کمکی به کاهش اعتیاد به نیکوتین نمی‌کند. از زمان معرفی محصولات ویب به بازار، مصرف نیکوتین میان جمعیت جوان افزایش یافته است. در نظرسنجی ملی مصرف دخانیات بین جوانان که سال ۲۰۲۱ انجام شد، مشخص شد بیش از دو میلیون دانش‌آموز متوسطه و دبیرستانی به طور مکرر سیگار الکترونیکی مصرف می‌کنند. روش‌های سنتی ترک از جمله درمان جایگزین نیکوتین و درمان رفتاری شناختی گزینه‌های به مراتب سالمتری از ویپ هستند.

اگر درگیر یکی از عادات ناسالم این فهرست هستید، برای ترک آن باید با خودتان صبور باشید، چون این کار مسلتزم گذشت زمان است. اگر ثبات داشته باشید می‌توانید عادات مخرب را ترک و سبک زندگی‌تان را عوض کنید.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • چرا برخی افراد سریع‌تر از دیگران می‌دوند؟
  • یک کشف علمی از جنس اشعار «خیام»؛ فسیل انسان در حمّام خانۀ شما! (+عکس)
  • طرز پخت خوراک ماهیچه توسط آشپز پاکستانی (فیلم)
  • این ۴ عادت به تدریج جان شما را می‌گیرد
  • عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا به عنوان جوان برتر همدان انتخاب شد
  • پاداش برای تیم هاکی بانوان در صورت کسب سکو قهرمانی آسیا
  • اسبقیان: حضور قدیمی در فدراسیون هاکی باعث افتخار است
  • قول پاداش ویژه برای ملی‌پوشان هاکی زن
  • راه‌های مقابله با کمبود آرامش در زندگی چیست؟
  • شهید مطهری نیم قرن در راه اعتلای علمی جامعه اسلامی قلم زد